19 Ocak 2017 Perşembe

RED Programlama Diline Bir Bakış

Red programlama dili Rebol temelinden devam eden yapısıyla ilgimi çekti. Bir yandan öğrenmeye çalışırken bir yandan da birşeyler yazma ihtiyacı hissettim. Red programlama dilinin çok şeyler yapan küçücük uygulamasını web sitesinden indirebilirsiniz. Buradan 1MB yaklaşık boyutunda bir uygulama ile Red dilinde gereken hem script çalıştırma , hem denemeleriniz için komut satırı hem de derleyici özelliklerini kullanabilirsiniz.

İndirdiğimiz uygulamayı PATH ile tanımlı bir yerlere koymaya bence gerek yok direk olarak uygulama dosyasını script yazacağımız klasöre kopyalasak daha iyi , nasıl olsa çok küçük boyutu var her geliştirme yaptığımız klasöre kopyalayabiliriz.

Red uygulamasını argüman olmadan çalıştırdığımızda açılan pencerede bir komut satırı gelir ve burada direk olarak canlı program denemeleri yapabiliriz.


Merhaba Dünya!

Tabi her zaman olduğu gibi bir yerlere "Merhaba Dünya!" yazdırabilirsek o dili kullanmaya başlamışız demektir. Şimdi açılan konsolda şunu yazalım ve çıktısını görelim:


red>> print "Merhaba Dünya!" 
Merhaba Dünya!

 Aynı şeyi Windows'ta bir uygulama olarak çalıştırmak için biraz daha değişik şeyler yazmak gerekiyor:

red>> view [text "Merhaba Dünya!"]

Aman da ne ka güzel , Windows uygulaması da yaptık. Şimdi biraz daha değişik deneyelim:

red>> view [name: field button "Merhaba" [print ["Merhaba " name/text]]]


Merhaba Dünya uygulaması

Yazdık ya iki satır bir derleyelim de .exe dosyası olarak nasıl çalıştığını görelim. Önce kodu derlenebilecek hale getirmek lazım. Bir text editörü açıp "merhaba.red" isimli dosyamızın içine şunları yazalım:

Red [Title: "Basit merhaba dünya script"]
 
print "Merhaba Dünya!"


Bu dosyayı kaydettikten sonra çalıştığımız klasörde bir terminal açıp şunları yazalım:

> red -c merhaba.red
> merhaba


Aman çok da sıradan bir konsol uygulaması oldu ben masaüstü uygulaması istiyorum derseniz , aşağıdaki kodu "merhaba-gui.red" dosyasına yazıp derleyelim:

Red [Needs: 'View]
 
view [text "Merhaba Dünya!"]


Burada header satırındaki "Needs: 'View" yönergesi GUI uygulaması yapmak istediğimizi derleyiciye anlatıyor.

Ben Rebol programlama dilini çok beğendim , hatta bununla gelir getiren uygulama da yazmıştım. Umarım Red programlama dilinde de gerçek hayat uygulamaları yaparım. İlerde bu dile daha derin bir giriş yapmak umuduyla hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder